DLA WAS!

Zapraszamy do wspólnego działania miłośników Bushcraftu, Survivalu i osoby uprawiające Marsze Długodystansowe. Nasze lasy, które będą pod patronatem Fundacji są dla Was otwarte. Nic tak nie uczy szacunku do przyrody jak bliskość z nią obcowania. To w lesie, w górach czy nad rzeką poznajemy jej prawdziwe oblicze i nie odda tego najlepszy nawet program w TV.

Dla osób, które trafiły tu a nie znają przytoczonych pojęć krótka informacja.

Czym jest bushcraft?

Geneza słowa pochodzi z angielskiego bush, co oznacza krzaki oraz craft, czyli rzemiosło. Różnie to można tłumaczyć, w wolnym tłumaczeniu to „uprawianie rzemiosła w krzakach”  lub krócej „krzaczaste rzemiosło – brzmi, sami oceńcie jak, na poważnie można to zdefiniować tak:

Najprostsza definicja – Bushcraft to zespół wiedzy i umiejętności wykorzystywania naturalnych zasobów, które pozwalają przetrwać i żyć w zgodzie z otoczeniem. Bushcraft to sztuka wykorzystywania swoich umiejętności w sposób odpowiedzialny i zrównoważony, bez zbędnego naruszania naturalnej równowagi. Bushcraft daje szansę poznać umiejętności, które były drugą naturą dla naszych przodków, a w wielu regionach świata są wykorzystywane nadal.

Bushcraft to najprostsza forma nawiązania kontaktu z przyrodą. Bushcraft  to umiejętności pozwalające przetrwać i przystosować się do pokonania przeszkód, jakie napotkamy w czasie bytowania w naturalnym środowisku.

Podstawowe umiejętności bushcraftowe to;

– rozpalanie ognia różnymi metodami oraz przygotowanie różnych typów ognisk zarówno na suchym jak i podmokłym terenie

– budowa schronienia, w zależności od stopnia wykorzystania dostępnych materiałów na szałas czy legowisko.

– umiejętności posługiwania się narzędziami – nóż, siekiera, piła, (wszelkie jej rodzaje)

– Przygotowywanie, wytworzenie dodatkowych narzędzi, łyżka, widelec talerz, wykorzystanie kamieni, krzemienia, plecenie sznurów czy budowa pułapek na zwierzynę.

– Gotowanie w warunkach polowych, posiłki, poszukiwanie wody, znajomość grzybów i innych roślin jadalnych,

Czym jest survival?

Słowo Survival, tłumaczone na język polski, jako sztuka przetrwania, w ostatnich latach stało się bardzo modne, można wręcz powiedzieć, że panuje moda na Survival. Wiele firm outdoorowych wykorzystuje ową modę i sprzedaje swoje produkty właśnie pod hasłem Survivalu. Jednakże produkty te bardzo często nie mają zbyt wiele z nim wspólnego.

John Wiseman w swojej książce „SAS Szkoła przetrwania” (2001, str. 14), pisze „Survival to sztuka zachowania życia. Wszelkie posiadane wyposażenie trzeba uznać za dodatek. Trzeba wiedzieć, jak wszystko, co potrzebne, otrzymać od przyrody i jak w pełni to wykorzystać, jak przyciągnąć uwagę ratowników, jak w nieznanym terenie znaleźć drogę powrotu do cywilizacji, gdy nadejście pomocy nie jest możliwe, jak orientować się bez mapy i kompasu. Trzeba wiedzieć jak utrzymywać dobry stan zdrowia, a gdy jest się chorym lub rannym – jak leczyć siebie i innych. Trzeba być w stanie zachować poczucie odpowiedzialności za siebie i innych, którzy wraz z nami znajdują się w tej samej sytuacji. Brak ekwipunku nie powinien znaczyć, że nie jesteśmy wyposażeni, bo będziemy mieć własne doświadczenie i umiejętności, jednak umiejętności te i doświadczenie trzeba stale odświeżać i poszerzać.”

Wielu uważa te definicje za wyczerpującą w swoim temacie, zatem i my przy niej pozostaniemy.

Survival, a bushcraft - jakie są różnice?

Najprościej można by napisać tak Survival jest „otwarty na wszystkie techniki” i te podstawowe, jakie opisuje Bushcraft i te cywilizacyjne.  Znaczy, że dobry survivalowiec znajdzie do domu drogę zarówno wśród gwiazd jak i włączając nawigację ;). Do komunikacji wykorzysta gwizdek jak i telefon a do spania namiot czy hamak, a nie tylko szałas z gałęzi czy legowisko.

Jednym słowem z naturą możecie być za pan brat nie rezygnując z podstawowych wynalazków techniki jak garnek czy biwakowy kocher i czy do snu ukołysze was szum lasu czy film planeta małp zapodany z tableta.

Marsze długodystansowe

Otwarte lasy

Wszystkim Wam nasza fundacja otwiera lasy, i jak tylko znajdziecie się w pobliżu takiego lasu możecie w nim spokojnie przenocować, zachowując rzecz jasna wszystkie względy bezpieczeństwa zwłaszcza w posługiwaniu się otwartym ogniem.